ΠΕΡΙΚΕΝΤΡΟ

Πανελλήνιες 2021: Τι Δείχνουν Οι Εκτιμήσεις Για Τις Βάσεις Εισαγωγής Μετά Την Ανακοίνωση Της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως διαμορφώνεται ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, και ήδη από την Τρίτη οι υποψήφιο μπορούν να καταθέτουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η ανακοίνωση των ΕΒΕ σε συνδυασμό με την δημοσιοποίηση των Στατιστικών Κλιμάκωσης των Μορίων των υποψηφίων δίνουν πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πανελλαδικές εξετάσεις και το πως θα κινηθούν οι βάσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Επιπλέον, φέτος είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν και ένα δεύτερο παράλληλο μηχανογραφικό που θα τους επιτρέπει, με κριτήριο τον βαθμό του απολυτηρίου τους, να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ.

Το γεγονός αυτό ίσως αποδειχθεί «σωτήριο» για αρκετούς υποψηφίους που δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και αναγκαστικά θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα είτε προς τα ΙΕΚ, Δημόσια ή Ιδιωτικά, είτε προς τα Ιδιωτικά κολλέγια. Και λέμε «σωτήριο» γιατί οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής είναι δυσοίωνες για ένα μεγάλο μέρος υποψηφίων που αγγίζει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού σώματος των εξεταζόμενων.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι με την θέσπιση της ΕΒΕ το υπουργείο Παιδείας «κόβει» αυτόματα από την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσους έχουν γράψει κάτω του 8, αφού η ΕΒΕ δεν πέφτει κάτω του 8 σε κανένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Μάλιστα, η Ελάχιστη Τιμή της ΕΒΕ ανά επιστημονικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής:

Στην Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94,
Στην Κατεύθυνση Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58
Στην Κατεύθυνση Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70 
Στην Κατεύθυνση Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27